Platenbox voor DiscCoverArt, meer info.

Ter gelegenheid van het project DiscCoverArt dat van 21 november t/m 7 februari plaatsvindt in Groningen verschijnt in een zeer beperkte oplage van 300 genummerde exemplaren een unieke platenbox. In deze box zit een lp waarvoor tien Groningse bands een nummer aanleverden en tien hoezen van vooraanstaande vormgevers die voor hun favoriete nummer van de lp een ontwerp maakten.

De Bands:

Krause
Krause is het alter ego van de Groningse Susanne Clermonts. Krause is electropop. Althans zo noemt ze haar muziek zelf. Pop klinkt misschien wel iets te lief, want de beats zijn vet, de analoge synthesizers krakend en schurend en haar zang lekker ruig. Trash en punk zijn ook namen die Krause eer aandoen. Tot zover de muziek. Krause is ook nog eens show. Ze geeft zelf een uitstekende performance weg, die helemaal past in de traditie van haar muziek.
LPG
Ze zijn underground, soms. Ze repeteren in een kelder, maken best vreemde muziek (met glorieuze melodieën) en noemde hun nieuwe, tweede album heel toepasselijk 'With The Earth Above Me'. LPG zijn Anne Caesar van Wieren, Arend Jan van der Scheer, Martien ter Veen, Gerard Halbe Kooistra, Christiaan Jan Paul Nijburg en Louise Garcia.
Tiedo
Wat kun je zeggen over een vent die schrijft, componeert, zingt, produceert en elk geluid op zijn platen zelf speelt? Prachtige popliedjes, gevarieerd als een regenboog maar met een regelmatige hartslag. Zowel direct herkenbaar als verrassend subtiel; andere keren een flinke klap voor de geest en de ziel. Tiedo is Tiedo Groeneveld.
Rudy & his Fascinators
Rudy and his Fascinators is een project van de Groninger gitarist/zanger Rudy Lentze. Er wordt af en toe opgetreden in wisselende bezetting. In 1988 kwam de cd Boy From the Dessa van Rudy L. uit in eigen beheer. Het was tevens het debuut als producer van Gerry Arling (Arling & Cameron). De band die op deze plaat meespeelt en mee gaat op tournee gaat Rudy and his Fascinators heten. In 2009 verschijnt opnieuw een album van Rudy and his Fascinators getiteld Rudymentary.
Gerry Arling
Een Nederlands jazz- en popmuzikant die vanaf 1983 naam maakt in het popcircuit in en om de stad Groningen. Hij speelde basgitaar in veel lokale bands, vaak samen met zijn broer Harry op drums. In latere jaren legde hij zich steeds meer toe op jazz en, onder meer met Richard Cameron, op elektronische jazz-rock. Samen tourden ze door Amerika en hun muziek werd gebruikt voor diverse reclames.
Cochon Bleu
Vijftien jaar samenspelen, honderden concerten en een vijftal uitstekend ontvangen cd's hebben Cochon Bleu gemaakt tot wat het vandaag is: een van Nederlands meest feestelijke bands. Hoofdrollen zijn er voor accordeon, gitaren en mandoline, ondersteund door een stevig kloppende ritmesectie. Ooit begonnen met pure cajunmuziek, zijn in de loop der jaren flink wat andere invloeden in het repertoire geslopen. Maar twee dingen zijn gebleven: Franstalige teksten en een overdosis energie.
Vox von Braun
De band spelt het soort muziek dat uit de stereo knalt van twee geblondeerde meiden in een cabrio in een van je favoriete roadmovies uit de jaren zeventig. De band werd in 2004 opgericht door Wymer Vaatstra en Frank Hiep, omdat ze een gelijksoortige muzikale achtergrond deelden. De eerste optredens bestonden vooral uit veel lawaai in de latere shows kwam meer evenwicht tussen de popliedjes en moderne lawaaiige vervreemding. Dat is ondertussen het kenmerk geworden van de band.
Florian Wolff
De muziek van de 24-jarige Florian Wolff doet verlangen naar zomeravonden op het strand, naar de dansvloer, of naar pantoffels op een houten vloer. De zorgvuldig gecomponeerde feelgood popsongs liggen soepel in het gehoor, maar het is niet alleen happiness wat de klok slaat. Op goed gekozen momenten opent hij de vensters en trekt er een koude tocht door het huis. Wolff neemt de verkeerde trein, raakt in een 'wrong state of mind' en laat ons die van binnen zien.
Klaske Oenema & Harm Wierda
Haar stem is zacht als pluche, de liedjes klinken kinderlijk eenvoudig en zijn vaak van betoverende schoonheid. Naam? Klaske Oenema. Ze is afgestudeerd aan de Gerrit Rietveldacademie en won de publieksprijs met haar multimediale afstudeerproject. Daarvoor maakte ze kleine kunstwerkjes waarbij ze beeld, zang en muziek combineerde. Ze begeleidt zichzelf op gitaar, terwijl Harm Wierda (Planet Orange) wat Hammondorgelpartijen en een beetje trommel en tamboerijn inbrengt.
The Monroes
The Monroes zijn niet de zoveelste garageband, ze maken goede popsongs die je hetzelfde desolate melancholische gevoel geven als een David Lynch film. Ze maken popmuziek geïnspireerd door fifties-R&B en sixties’ soul, die is doordrenkt met fuzz, garagerock en surf, die ze reproduceren met hun vintage Fender-gitaren en amps. Frontvrouw is zangeres Josje. Met haar karakteristieke zang verleidt ze ieder in het publiek. Laat je meevoeren in de muzikale cultfilm die The Monroes heet.

De Ontwerpers:

Tord Boontje
Tord studeerde industrieel ontwerpen aan de Design Academy in Eindhoven en de Royal College of Art in Londen. Hij richtte zijn eigen studio op en werkte in Londen en Frankrijk. In zijn werk zoekt hij naar een combinatie van vormgeving en emotie en hij gelooft dat modernisme niet hetzelfde is als minimalisme, dat het hedendaagse de traditie niet hoeft los te laten en dat technologie niet losstaat van mensen en gevoelens. Werken van Tord zijn te vinden in grote musea in Groot-Brittannië, de VS en Nederland.
Studio Frank & Lisa
Studio Frank & Lisa zijn een belangrijke rol gaan spelen in de voorhoede van de Nederlandse grafische vormgeving. Zij onderscheiden zich door de wijze waarop ze mooie grafische vormgeving en raakgekozen typografie combineren met de lichte toets van humor en fantasie. Daarnaast ondervragen ze de mogelijkheden van de digitale media door combinaties met handmatige traditionele toepassingen uit de beeldende kunst en digitale techniek.
Peter Pontiac
Tekenaar, schilder, ontwerper, autodidact. Pontiac publiceerde zijn eerste werk in 1969 in Aloha/Hitweek. Verder veel underground strips (o.a. Tante Lenie, Gummi, Modern Papier). Illustraties voor muziekblad 'Oor'. Beroemd werden zijn covers voor Songbooks van popsterren, zijn popkwartet, kaarten, grammofoonplaathoezen, posters en erotische strips.

Simon Posthuma
De jaren zestig: een nieuwe tijd is aangebroken en de wereld trilt op zijn grondvesten. Amsterdam wordt uitgeroepen tot het magisch centrum van de wereld, en een van de mensen in de voorste linies is de Nederlandse kunstenaar Simon Posthuma. Halverwege het decennium reist Posthuma met zijn partner Marijke via Parijs, Athene, Marokko, Spanje en Ibiza naar Londen, waar ze het legendarische designteam The Fool oprichten. Tijdens de Summer of Love van 1967 geven zij met hun psychedelische kunst letterlijk en figuurlijk vorm en kleur aan Swinging London. Zo maken zij outfits en platenhoezen voor The Beatles, Cream, The Hollies, Boudewijn de Groot en Procol Harum en ontwerpen ze samen met Lennon en McCartney de legendarische Apple Shop.
Arjan Grooten
De jonge vormgever en muzikant Arjan Grooten is een bekende in Groningen. Voor de muziekscene en aanverwanten, zoals Vera en het Viadukt maakte hij de prachtigste ontwerpen. Hij werkte voor de Oosterpoort en de Schouwburg, ontwierp hoezen voor diverse bands en maakte talloze posters voor feesten en concerten. In zijn ontwerpen komen vaak bewerkte foto’s voor in combinatie met mooie typografie.
Studio Boot
Petra & Edwin vormen samen Studio Boot, een van de eerste bedrijven voor grafisch-illustratieve vormgeving. Ze helpen elkaar in discussies en hun zoektocht naar grenzen. Ze houden elkaar in evenwicht en compenseren elkaars tekortkomingen. Hun veelzijdigheid is het resultaat van de combinatie van twee persoonlijkheden. Kwaliteit, originaliteit en hun manier van werken vormen samen het succes van hun onderneming.
Jeroen van Erp
Jeroen van Erp is mede-oprichter en creatief directeur van het multidisciplinaire ontwerpbureau Fabrique. Het bureau ontwerpt bij voorkeur dwars door de design disciplines heen. Traditionele grenzen tussen grafisch ontwerpen, industrieel ontwerpen, ruimtelijk ontwerpen en interactieve media zijn soms nauwelijks nog herkenbaar. Daarnaast is hij betrokken bij projecten voor onder andere het Rijksmuseum, de Nederlandse Spoorwegen en Rijkswaterstaat.
Richard Harrington
Deze creatieve Brit is werkzaam in Amsterdam na lange tijd in Londen te hebben gewerkt voor de muziek- en mode-industrie, de kunst- en reclamewereld en entertainmentindustrie. Hij maakte ontwerpen voor internationale modemerken, platenlabels als Universal Music en MCA Records, deed opdrachten voor MTV en veel bekende merken. Deze creatieve duizendpoot zit nooit stil.
Yomar Augusto
Deze Braziliaanse kunstenaar en grafisch ontwerper is sinds 2004 werkzaam in Amsterdam. Zijn strakke, vaak typografische vormgeving gaat vaak samen met kunstzinnige, originele uitingen die een ontwerp tot een verrassend en zeer origineel geheel maken. Kalligrafie en typografie spelen vaak een centrale rol in zijn ontwerpen.
Tup Wanders
De Groningse muzikant en grafisch vormgever Tuppus heeft zijn naam als vormgever wel gevestigd in en rond de stad. Tup heeft diverse fonts ontworpen en maakt daarnaast ontwerpen voor zowel commerciële opdrachtgevers als meer artistieke en creatieve projecten. Een bijzondere figuur met bijzondere ontwerpen. Daarnaast zit Tuppus in de Fuckups.

Geen opmerkingen: